20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 15

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Znam da mnoge interesuje kako se upotrebljava FIMO papir-maše, pa verujem da će vas 15. od 20. novogodišnjih projekata potpuno oduševiti. Jer, ne samo da ćete naučiti da pravite ove prelepe irvase, već ćete u okviru ovog tutorijala dobiti mnoštvo saveta i informacija o FIMO Air papir-mašeu kojih nema u originalnoj verziji uputstva koje je pripremila kompanija Staedtler, a koje sam uz njihovo odobrenje prevela na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSLATE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Veća činija
Voda
Karton
List papira
Makaze
Grafitna olovka
Slikarska četkica
Selotejp
Providna folija
Čačkalica
Bakarna žica
Deblji štapić za ražnjiće
Kugla od stiropora (veličine od 6 do 8 cm)
Akrilne boje (crvena, bela i bakarna)
Klešta
KORAK 1.
Odštampajte šablone koji se nalaze na kraju tutorijala. Prateći linije isecite makazama šablon za telo (veliki trougao). Šablon za rogove ostavite sa strane.
KORAK 2.
Precrtajte šablon za telo (veliki trougao) na karton. Pomerite šablon za telo tako da se ivica šablona podudara sa ivicom prethodno icrtanog oblika na kartonu podudaraju, pa iscrtajte još jedan trougao. Na kartonu treba da imate iscrtan polukrug. Prateći vanjske iscrtane linije makazama isecite polukrug iz kartona.
KORAK 3.
Savijte isečeni polukrug od kartona u konus i zalepite ivice selotejpom. Pre nego slepite ivice bilo bi dobro da nekoliko puta urolate karton kako bi se zaoblio i tako vam kasnije olakšao rad. Odsecite makazama vrh konusa oko 1 cm od vrha.
KORAK 4.
Pločica papir-mašea mora biti veća od tela irvasa, pa zato na isti način kako ste to uradili na kartonu (u koraku 2.) precrtajte na običnom papiru tri šablona za irvasovo telo. Pri precrtavanju vodite računa da se ivice precrtanog oblika na papiru podudaraju sa onima na šablonu.
KORAK 5.
U činiju sipajte 200 grama FIMO papir-mašea, pa uz mešanje postepeno dodajite oko 600 mililitara hladne vode. Dobro umesite rukama da dobijete ujednačenu i relativno črvstu i glatku smesu.
KORAK 6.
Isecite dva veća parčeta providne folije, pa između njih stavite smesu papir-mašea i poravnajte FIMO valjkom na pločicu debljine od oko 6 do 8 milimetara.
KORAK 7.
Uklonite gornju foliju sa pločice papir-mašea i na nju postavite šablon koji ste pripremili tokom koraka 4. Nožićem isecite oblik prateći ivice šablona.
KORAK 8.
Odsecite još jedan komad providne folije i umotajte je oko ranije pripremljenog kartonskog konusa. Oko konusa postavite pločicu papir-mašea. Rad će vam biti mnogo lakši ako navlažite ruke vodom.
KORAK 9.
Alatom za modelovanje dobro spojite i zagladite spoj. Šapićem za ražnjiće napravite rupu u vrhu konusa i proširite je kako bi kasnije bila dovoljno velika da u nju stanu rogovi i postolje za glavu. Navlažite ruke, pa zagladite površinu oblika od papir-mašea.
KORAK 10.
Za irvasovu glavu razvajajte pločicu papir-mašea (na isti način kako ste to već uradili u koraku 6.) debljine od oko 4 do 5 milimetara.
KORAK 11.
Obmotajte papir-maše oko lopte od stiropora. Zagladite površinu navlaženim rukama, pa postavite glavu na deblji štapić za ražnjiće.
KORAK 12.
Za uši od papir-mašea napravite dve loptice veličine oko 3 mm, pritisnite ih uz glavu i prstima malo poravnajte prednju stranu. Obradite spoj alatom za modelovanje da bude što manje uočiv.
KORAK 13.
Za nos napravite lopticu od oko 2,5 cm, oblikujte je u oval i pritisnite uz glavu. Na vrhu glave, u blizini ušiju, čačkalicom izbušite (kroz papir-maše i stiropor) po dve rupe duboke oko 2 cm, a koje će posle poslužiti za spajanje rogova. Ostavite irvasovo telo i glavu oko 48 sati da se dobro osuše.
KORAK 14.
Nakon što su se irvasova glava i telo dobro osušili izšmirglajte eventualne nepravilnosti i izbočine na površini.
KORAK 15.
Obojite telo i glavu bakarnom, nos crvenom, a oči belom akrilnom bojom. Ostavite da se boja osuši.
KORAK 16.
Zlatnim markerom iscrtajte spirale po irvasovom telu, a crnim markerom na glavi nacrtajte zenice i usta.
KORAK 17.
Uzmite ranije odštampan šablon za rogove i postavite ga na radnu površinu. Prateći linije na šablonu oblikujte, odnosno iskrivite bakarnu žicu, ali obavezno ostavite oko 2 cm viška sa strane pre nego je isečete kleštima. Takođe, ako je potrebno kleštima dodatno obradite krivulje na žici. Postavite žičane rogove u ranije pripremljene rupe na glavi. Isecite štapić koji viri iz irvasove glave na odgovarajuću dužinu i umetnite ga u ranije napravljeno udubljenje na telu. Irvas je spreman da zadivi posetioce vašeg doma.
SAVETI
* FIMO Air papir-maše je u Srbiji dostupan samo po porudžbini, što znači da na isporuku morate da sačekate izvesno vreme.
* Set sadrži dva pakovanja celuloznog praha od po 100 grama. Na 100 grama praha treba da dodate oko 300 mililitara vode, a čime ćete dobiti oko 400 mililitara smese.
* Za izradu većine predmeta od papir-mašea potrebno je da imate skelet, to jest bazu na koju ćete naneti smesu. Najbolje je da baza bude od čvršćeg kartona obmotanog providnom folijom. Folija pomaže da kasnije (nakon sušenja) lakše razdvojile napravljeni predmet od baze.
* Radni proces FIMO papir-mašea je oko jedan i po sat. To znači da za to vreme treba da napravite željeni predmet, jer će smesa tada početi polako da se stvrdnjava što će otežati rad. Ako vam je za izradu određenog predmeta potrebno više vremena deo smese koji nameravate kasnije da upotrebite zaštitite providnom folijom.
* Tokom rada imajte u blizini činijicu sa hladnom vodom kako biste s vremena na vreme mogli da navlažite ruke. Jer, vlažnim rukama ćete lakše poravnavati površinu predmeta, spajati i izravnavati ivice, popraviti eventualne pukotine i ukloniti moguće greške.
* Ostatke pripremljene papir-maše smese od ovog ili drugog projekta uvijte u providnu foliju (dobro istisnite vazduh između smese i folije) i čuvajte u plastičnoj kutiji sa dobro dihtujućim poklopcem. Na ovaj način papir-maše će ostati svež prilično dugo.
* Izrađeni predmet stvrdnjava se sušenjem na vazduhu. Proces sušenja ne može da se ubrza stavljanjem predmeta od papir-mašea u rernu ili mikrotalasnu. Naprotiv, ovo bi samo dovelo do pucanja predmeta.
* U zavisnosti od veličine predmeta i debljine nanosa predmeti od FIMO papir-mašea se suše od dva do pet dana. Delove za izradu ovog irvasa je potrebno da ostavite da se suše najmanje 48 sati.
* Tokom sušenja potrebno je povremeno okretati predmet (posebno ako je većim delom oslonjen na radnu površinu) kako bi se ravnomerno osušio sa svih strana.
* Nakon sušenje predmeti od papir-mašea postaju lagani i veoma otporni i mogu dodatno da se obrađuju šmirglanjem, bojenjem, lakiranjem...
* Ako je udubljenje na telu irvasa preveliko, pa se glava nakon umetanja klati, na spoju glave i tela dodajte veoma malu količinu svežeg papir-mašea koji će se vremenom osušiti. Ipak, nemojte pomerati figuricu najmanje dva dana.
* Eventualne pukotine na irvasu koje primetite nakon sušenja možete popraviti dodavanjem tankog sloja svežeg papir-mašea. Ponovo ostavite da se osuši, ukoliko je potrebno izšmirglajte i dalje radite po uputstvu.
* Aluminijumska žica je lakša za obradu, pa ako uspete da je pronađete u bakarnoj boji predlažem da nju koristite za izradu irvasovih rogova.
* Irvasa (ili neki drugi predmet od papir-mašea) možete nakon sušenja u celosti ili delovima ukrasiti FIMO zlatnim, srebrenim ili bakarnim listićima. Kako to da uradite detaljno sam opisala u 9. novogodišnjem tutorijalu. Postupak je identičan opisanim u koracima od 6 do 8.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.