20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 3

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Obećala sam da ću objaviti 20. novogodišnjih tutorijala, ali se dogodila nepredviđena stvar - moj kompjuter se pokvario. I... nema mu spasa. To je, na žalost, prouzrokovalo mali zastoj u ostvarenju mog plana. Još nisam nabavila novi kompjuter, ali sam uz pomoć prijateljice koja je nekoliko dana trpela moje celodnevno lupanje po njenoj tastaturi, uspela da ponovo pripremim sve tutorijale. Sreća, pa sam sve ranije pripremljene fotografije sačuvala na USB. U želji da ispunim dato obećanje, kao privremeno rešenje (dok ne nabavim novi kompjuter) odlučila sam se za automatizovano objavljivanje postova. Kako bih nadoknadila nekoliko propuštenih dana, postovi su podešeni tako da se automatski objavljuju dva puta dnevno - jedan ujutro i jedan uveče. Izvinjavam se zbog nastalog zastoja, ali verujem da razumete da je ovo nešto na šta nisam mogla da utičem. Da ne dužim više - konačno evo i trećeg od 20. novogodišnjih projekta zahvaljujući kom ćete brzo i lako napravi prelepe novogodišnje čestitke. Ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSLATE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Papir za pečenje
Sunđer
Hamer papir
Makaze
Lenjir
Grafitna olovka
Gumica za brisanje
Super lepak
KORAK 1.
Odštampajte i isecite šablone koje ćete pronaći na kraju tutorijala. Lenjirom iscrtajte linije po isečenim oblicima koje će vam poslužiti kao smernice za dalji rad.
KORAK 2.
Na papir za štampanje postavite isečeni šablon, pa uz pomoć lenjira iscrtajte ram. Ram treba da bude širok oko jedan centimetr. Pazite da ostavite dovoljno praznog prostora između rama i šablona. Isecite ram.
KORAK 3.
Pripremite pola paketića zlatne glinu i rastanjite je FIMO mašinom na podešavanju 1. Glinu stavite na papir za pečenje, postavite papirni ram na glinu, pređite prstima da se papir slepi za glinu i prateći ivice isecite oblik iz gline čvrstim (tvrdim) FIMO nožićem. Pažljivo uklonite višak gline, pa odlepite šablon. Ostavite ram na papiru za pečenje.
Zatim pripremite pola paketića crvene gline, rastanjite na podešavanju 1, stavite na papir za pečenje i na glinu postavite željeni šablon. Pređite prstima da se papir slepi za glinu, pa isecite oblik fleksibilnim (mekanim) FIMO nožićem. Pažljivo uklonite višak gline oko isečenog ornamenta, pa uklonite šablon. Ostavite ornament na papiru za pečenje.
KORAK 4.
Koristeći fleksibilni i rebrasti nožić isecite linije unutar oblika isečenog od crvene gline. Neka vam ranije iscrtane linije na šablonu posluže kao smernice.
KORAK 5.
Blagim pritiskom sunđera na glinu izteksturišite ornament i ram. Postavite papir za pečenje sa ramom i ornamentom na podlogu za pečenje, pa pecite u rerni 30 minuta na 110 ° C. Ostavite pečenu glinu na papiru za pečenje da se dobro ohladi.
Dok se oblici od gline peku i hlade, postavite papirni ram na glatku stranu hamer papira. Lenjirom izmerite oko 2,5 centimetara sa gornje i donje strane rama. Sa leve i desne strane izmerite po jedan centimetar. Povežite oznake u linije, pa premerite obeleženi (iscrtani) deo čestitke. Od iscrtane linije sa leve strane izmerite dužinu i visinu prethodnog oblika. Povežite oznake u linije, pa isecite ceo oblik. Presavijte po središnjoj liniji, gumicom obrišite vidljive tragove olovke, pa ponovo pređite prstom nekoliko puta po presavijenoj liniji.
KORAK 6.
Pažljivo odlepite ram sa papira za pečenje. Nanesite malo super lepka na ram i pažljivo ga zalepite na prednji deo čestitke. Pomoću alata za modelovanje pritisnite glineni ram na papir da se ravnomerno slepi. Ponovite postupak za ornament i sve što još treba da uradite jeste da ispišete čestitku, stavite je u kovertu i pošaljete dragoj osobi.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.