20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 3

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Obećala sam da ću objaviti 20. novogodišnjih tutorijala, ali se dogodila nepredviđena stvar - moj kompjuter se pokvario. I... nema mu spasa. To je, na žalost, prouzrokovalo mali zastoj u ostvarenju mog plana. Još nisam nabavila novi kompjuter, ali sam uz pomoć prijateljice koja je nekoliko dana trpela moje celodnevno lupanje po njenoj tastaturi, uspela da ponovo pripremim sve tutorijale. Sreća, pa sam sve ranije pripremljene fotografije sačuvala na USB. U želji da ispunim dato obećanje, kao privremeno rešenje (dok ne nabavim novi kompjuter) odlučila sam se za automatizovano objavljivanje postova. Kako bih nadoknadila nekoliko propuštenih dana, postovi su podešeni tako da se automatski objavljuju dva puta dnevno - jedan ujutro i jedan uveče. Izvinjavam se zbog nastalog zastoja, ali verujem da razumete da je ovo nešto na šta nisam mogla da utičem. Da ne dužim više - konačno evo i trećeg od 20. novogodišnjih projekta zahvaljujući kom ćete brzo i lako napravi prelepe novogodišnje čestitke. Ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSLATE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Papir za pečenje
Sunđer
Hamer papir
Makaze
Lenjir
Grafitna olovka
Gumica za brisanje
Super lepak
KORAK 1.
Odštampajte i isecite šablone koje ćete pronaći na kraju tutorijala. Lenjirom iscrtajte linije po isečenim oblicima koje će vam poslužiti kao smernice za dalji rad.
KORAK 2.
Na papir za štampanje postavite isečeni šablon, pa uz pomoć lenjira iscrtajte ram. Ram treba da bude širok oko jedan centimetr. Pazite da ostavite dovoljno praznog prostora između rama i šablona. Isecite ram.
KORAK 3.
Pripremite pola paketića zlatne glinu i rastanjite je FIMO mašinom na podešavanju 1. Glinu stavite na papir za pečenje, postavite papirni ram na glinu, pređite prstima da se papir slepi za glinu i prateći ivice isecite oblik iz gline čvrstim (tvrdim) FIMO nožićem. Pažljivo uklonite višak gline, pa odlepite šablon. Ostavite ram na papiru za pečenje.
Zatim pripremite pola paketića crvene gline, rastanjite na podešavanju 1, stavite na papir za pečenje i na glinu postavite željeni šablon. Pređite prstima da se papir slepi za glinu, pa isecite oblik fleksibilnim (mekanim) FIMO nožićem. Pažljivo uklonite višak gline oko isečenog ornamenta, pa uklonite šablon. Ostavite ornament na papiru za pečenje.
KORAK 4.
Koristeći fleksibilni i rebrasti nožić isecite linije unutar oblika isečenog od crvene gline. Neka vam ranije iscrtane linije na šablonu posluže kao smernice.
KORAK 5.
Blagim pritiskom sunđera na glinu izteksturišite ornament i ram. Postavite papir za pečenje sa ramom i ornamentom na podlogu za pečenje, pa pecite u rerni 30 minuta na 110 ° C. Ostavite pečenu glinu na papiru za pečenje da se dobro ohladi.
Dok se oblici od gline peku i hlade, postavite papirni ram na glatku stranu hamer papira. Lenjirom izmerite oko 2,5 centimetara sa gornje i donje strane rama. Sa leve i desne strane izmerite po jedan centimetar. Povežite oznake u linije, pa premerite obeleženi (iscrtani) deo čestitke. Od iscrtane linije sa leve strane izmerite dužinu i visinu prethodnog oblika. Povežite oznake u linije, pa isecite ceo oblik. Presavijte po središnjoj liniji, gumicom obrišite vidljive tragove olovke, pa ponovo pređite prstom nekoliko puta po presavijenoj liniji.
KORAK 6.
Pažljivo odlepite ram sa papira za pečenje. Nanesite malo super lepka na ram i pažljivo ga zalepite na prednji deo čestitke. Pomoću alata za modelovanje pritisnite glineni ram na papir da se ravnomerno slepi. Ponovite postupak za ornament i sve što još treba da uradite jeste da ispišete čestitku, stavite je u kovertu i pošaljete dragoj osobi.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".