20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 5

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Snežne kugle su trenutno veoma popularne. Skoro da nema prodavnice u kojoj nas već sa vrata ne sačekaju fabrički napravljene snežne kugle u raznim veličinama. Predložiću vam da budete originalni i da prateći peti od 20. novogodišnjih FIMO projekata sami napravite snežnu kuglu kojom ćete obradovati dragu osobu. Ko god da dobije ovu snežnu kuglu neće ostati ravnodušan, posebno jer zna koliko ste ljubavi, vremena i pažnje uložili u njenu izradu. Podsećam vas i da je u Tropic Trade u toku sniženje svih potrepština za izradu snežnih kugli. Inače, ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija.
NAPOMENA: Detaljan opis izrade podloge i punjenja snežne kugle već sam napisala u tutorijalu Dve preslatke snežne kugle, pa pre nego se upustite u izradu ove kugle pročitajte i to uputstvo.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSLATE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
List papira
Makaze
Olovka
Kašičica za čaj ili kafu
Slamka
Čačkalica
Mali levak ili papirni fišek
Plastični špric
Destilovana voda
Čaša
Super lepak
KORAK 1.
Od pola paketića bele gline napravite podlogu preteći ovo uputstvo. Za telo Deda Mraza od ½ režnja crvene gline napravite lopticu, pa je formirajte u konus. Pritisnite oba kraja konusa blago na radnu površinu kako bi ih poravnali. Širi deo konusa slepite uz radnu površinu. Za Deda Mrazove ruke uzmite ¼ režnja crvene gline, presecite na pola i napravite dve loptice koje ćete oblikovati u konuse. Širi deo konusa neka bude zaobljen, a uži zašiljen. Pričvrstite ruke uz telo Deda Mraza.
KORAK 2.
Od 1 ½ bele gline napravite deblju zmijicu, obmotajte oko donjeg dela Deda Mrazovog tela i gore uz kaput. Od drugog manjeg dela bele gline napravite zmijicu koju ćete obmotati uz vrat. Postavite telo Deda Mraza na ranije pripremljenu podlogu od bele gline.
KORAK 3.
Od ¼ režnja gline u boji kože napravite lopticu i postavite je na vrh tela. Za kapu uzmite ¼ režnja crvene gline i napravite kuglicu. Prstima oblikujte zatupljeni konus i postavite kapu na glavu Deda Mraza.
KORAK 4.
Od ¼  režnja bele gline napravite zmijicu i obmotajte je oko kape. Kosu Deda Mraza napravite tako što ćete od ¼ režnja bele gline napraviti zmijicu, izravnajte je prstima i postavite glinu na zadnji deo glave. Za bradu od ¼ režnja bele gline napravite lopticu i prstima formirajte trougao. Postavite bradu na prednji donji deo glave, pa čačkalicom iscrtajte brkove i linije po bradi.
KORAK 5.
Od ½ režnja zlatne gline napravite lopticu i oblikujte je u konus. Zatim uzmite ¼ smaragdne gline, napravite dugačku zmijicu i podelite je na dva dela. Jedan deo zmijice treba da bude duži, a drugi kraći. Duži deo smaragdne zmijice obmotajte oko sredine tela Deda Mraza kao kaiš. Kraći deo smaragne zmijice podelite na pola i od svake polovine napravite loptice koje ćete pričvrstiti uz ruke. Takođe, od malo smaragdne gline napravite vezicu na vreći i ukras za Deda Mrazovu kapu. Od zlatne gline napravite malu lopticu i uz blagi pritisak prstom postavite je na kaiš kao kopču. Od gline u boji kože napravite malu lopticu i postavite je iznad brkova kao nos. Na licu Deda Mraza čačkalicom napravite udubljenja za oči. Ispecite vašu kreaciju u rerni 30 minuta na 110 ° C. Ostavite da se dobro ohladi i spojite kuglu po ovom uputstvu.
SAVET
* Za isecanje paketića Fima u skladu sa uputstvom koristite sledeći grafikon:
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".