20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 5

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Snežne kugle su trenutno veoma popularne. Skoro da nema prodavnice u kojoj nas već sa vrata ne sačekaju fabrički napravljene snežne kugle u raznim veličinama. Predložiću vam da budete originalni i da prateći peti od 20. novogodišnjih FIMO projekata sami napravite snežnu kuglu kojom ćete obradovati dragu osobu. Ko god da dobije ovu snežnu kuglu neće ostati ravnodušan, posebno jer zna koliko ste ljubavi, vremena i pažnje uložili u njenu izradu. Podsećam vas i da je u Tropic Trade u toku sniženje svih potrepština za izradu snežnih kugli. Inače, ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija.
NAPOMENA: Detaljan opis izrade podloge i punjenja snežne kugle već sam napisala u tutorijalu Dve preslatke snežne kugle, pa pre nego se upustite u izradu ove kugle pročitajte i to uputstvo.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSLATE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
List papira
Makaze
Olovka
Kašičica za čaj ili kafu
Slamka
Čačkalica
Mali levak ili papirni fišek
Plastični špric
Destilovana voda
Čaša
Super lepak
KORAK 1.
Od pola paketića bele gline napravite podlogu preteći ovo uputstvo. Za telo Deda Mraza od ½ režnja crvene gline napravite lopticu, pa je formirajte u konus. Pritisnite oba kraja konusa blago na radnu površinu kako bi ih poravnali. Širi deo konusa slepite uz radnu površinu. Za Deda Mrazove ruke uzmite ¼ režnja crvene gline, presecite na pola i napravite dve loptice koje ćete oblikovati u konuse. Širi deo konusa neka bude zaobljen, a uži zašiljen. Pričvrstite ruke uz telo Deda Mraza.
KORAK 2.
Od 1 ½ bele gline napravite deblju zmijicu, obmotajte oko donjeg dela Deda Mrazovog tela i gore uz kaput. Od drugog manjeg dela bele gline napravite zmijicu koju ćete obmotati uz vrat. Postavite telo Deda Mraza na ranije pripremljenu podlogu od bele gline.
KORAK 3.
Od ¼ režnja gline u boji kože napravite lopticu i postavite je na vrh tela. Za kapu uzmite ¼ režnja crvene gline i napravite kuglicu. Prstima oblikujte zatupljeni konus i postavite kapu na glavu Deda Mraza.
KORAK 4.
Od ¼  režnja bele gline napravite zmijicu i obmotajte je oko kape. Kosu Deda Mraza napravite tako što ćete od ¼ režnja bele gline napraviti zmijicu, izravnajte je prstima i postavite glinu na zadnji deo glave. Za bradu od ¼ režnja bele gline napravite lopticu i prstima formirajte trougao. Postavite bradu na prednji donji deo glave, pa čačkalicom iscrtajte brkove i linije po bradi.
KORAK 5.
Od ½ režnja zlatne gline napravite lopticu i oblikujte je u konus. Zatim uzmite ¼ smaragdne gline, napravite dugačku zmijicu i podelite je na dva dela. Jedan deo zmijice treba da bude duži, a drugi kraći. Duži deo smaragdne zmijice obmotajte oko sredine tela Deda Mraza kao kaiš. Kraći deo smaragne zmijice podelite na pola i od svake polovine napravite loptice koje ćete pričvrstiti uz ruke. Takođe, od malo smaragdne gline napravite vezicu na vreći i ukras za Deda Mrazovu kapu. Od zlatne gline napravite malu lopticu i uz blagi pritisak prstom postavite je na kaiš kao kopču. Od gline u boji kože napravite malu lopticu i postavite je iznad brkova kao nos. Na licu Deda Mraza čačkalicom napravite udubljenja za oči. Ispecite vašu kreaciju u rerni 30 minuta na 110 ° C. Ostavite da se dobro ohladi i spojite kuglu po ovom uputstvu.
SAVET
* Za isecanje paketića Fima u skladu sa uputstvom koristite sledeći grafikon:
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.