20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 7

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Počastite sebe za božićne i novogodišnje praznike divnom ogrlicom koju ste sami napravili prateći sedmi od 20. FIMO tutorijala. Ako idete negde za doček Nove godine, sa ovom ogrlicom ćete sigurno privući pažnju. Ova ogrlica je toliko interesantna da će čak i da je nosite u sred leta privlačiti poglede. Garantujem vam i da će vaše prijateljice tražiti da ovu ogrlicu napravite i za njih, jer nema toga ko može odoleti preslatkom Snešku Beliću i zvezdicama. Inače, ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSLATE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Staklena čaša ili činijica
Žica za izradu nakita
Sajla za ogrlicu
Veće metalne perlice
Klešta
KORAK 1.
Za telo Sneška Belića od bele gline sa šljokicama napravite veću kuglicu (u prečniku od oko 25 mm) i prstima je malo poravnajte. Zatim za glavu napravite manju lopticu (od oko 15 mm u prečniku), stavite je preko veće loptice i blago poravnajte prstima. Za ruke napravite zmijicu od debelu oko 5 mm i od nje odsecite dva komada dugačka oko 1 cm.
KORAK 2.
Od malog komada crne gline formirajte zmijicu, pa je postavite na Sneškovu glavu. Za Sneškov šešir odsecite oko 1 cm žice za nakit, sredinu oblikujte je u omču , a krajeve ostavite vire sa strane. Od crne gline napravite zmijicu debelu oko 1 cm. Od zmijice odsecite komad dugačak oko 1 cm, umetnite krajeve omče u glinu, pa prstima pritisnite da prekrijete žicu, ali tako da omča ostane da viri iznad šešira.
KORAK 3.
Da napravite metlu, odnosno dršku oblikujte tanku zmijicu od crne gline i isecite komad dugačak oko 3 cm. Napravite konus dugačak oko 1,5 cm, pa po njemu nožićem (ili čačkalicom) iscrtajte žljebove koje će imitirati čekinje metle. Postavite gornji deo metle na dršku i blago pritisnite prstima.
NAPOMENA: Da biste kasnije lakše pozicionirali metlu preporučujem vam da je ispečete u rerni oko 10 minuta na 110 ° C.
KORAK 4.
Spojite šešir sa Sneškovom glavom. Postavite metlu, dodajte ruke i pritisnite prstima da se glina lepo spoji. Od crne zmijice koja vam je preostala od izrade metle isecite nekoliko minijaturnih loptica koje ćete upotrebiti kao Sneškove oči i dugmad. Od iste zmijice isecite tračicu koju ćete postaviti kao Sneškova usta. Od komadića gline u boji mandarine napravite konus koji ćete postaviti kao Sneškov nos. Za šal napravite zmijicu od crvene gline sa šljokicama, pa je poravnajte prstima i zasecite krajeve kako biste formirali rese.
KORAK 5.
Napravite pločicu od bele gline sa šljokicama i mini sekačem isecite nekoliko zvezdica. Kroz svaku zvezdicu provucite iglu za perle.
KORAK 6.
Od crvene i bele gline sa šljokicama napravite nekoliko identičnih perlica koristeći FIMO roler za perle, pa iglicama napravite rupice. Detaljno uputstvo kako da koristite FIMO roler pronaćićete u mom tutorijalu za VESELU FIMO OGRLICU.
KORAK 7.
Iglice sa perlicama postavite horizontalno na čašu li činijicu, pazeći da se međusobno ne dodiruju. Ispecite vaše kreacije u rerni 30 minuta na 110 ° C. Koristite FIMO termometar da biste bili sigurni da je temepratura u rerni odgovarajuća. Kada se perlice i Sneškići ohlade, izlakirajte ih i naizmenično ih, zajedno sa metalnim perlicama u različitim veličinama, nanižite na sajlu. Vaša ogrlica je spremna za nošenje.
SAVETI
* Preporučujem vam da tokom pečenja polimerne gline, bez obzira da li je ova alatka navedena ili izostavljena u tutorijalima koje sam objavila, obavezno koristite FIMO termometar. Da saznate zašto je termometar toliko važan kliknite OVDE.
* Repromaterijal za izradu nakita, u ovom slučaju sajlu za ogrlicu i metalne perlice možete nabaviti u prodavnici Stylish koja se nalazi na beogradskoj Slaviji, tačnije u TC Fortuna (Nemanjina 40) - lokal 30.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".