20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 8

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Ako vam je dosadilo da pakujete poklone u kupovne šarene ukrasne papire sa ogromnim bleštećim mašnama, onda je osmi od 20. novogodišnjih FIMO projekata odličan izbor za vas. Uvijte poklon u običan beli papir i povežite ga FIMO anđelčićem. Na ovaj način daćete vašim poklonima ličnu notu, a vaši najmiliji će dobiti dodatni dar - malog anđela čuvara kog mogu da postave kao ukras za jelku, okače na zid, zalepe na prozor ili da njime ukrase ram u kom se nalazi vaša zajednička fotografija. I ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Mekana slikarska četkica
Ukrasne trake od organdina ili satena
KORAK 1.
Slikarskom četkicom nanesite malo zlatnog praha u pojedine motive na modli. Ne morate prahom prekriti ceo motiv, već samo delove.
KORAK 2.
Iz pakovanja isecite komad FIMO Air gline nešto veći od motiva koji želite da napravite. Utisnite glinu u modlu, ali je nemojte previse gnječiti i stiskati. Blagim pritiskom prstima pogurajte glinu od unutrašnjosti ka spoljnim ivicama motiva. Višak gline koji izađe preko ivice uklonite prstima ili alatom za modelovanje. Pažljivo uklonite glinu iz modle. Ponovite postupak dok ne napravite željenu količinu ornamenata, s tim da pojedine anđelčiće napravite potpuno bele, odnosno bez dodatka FIMO praha.
KORAK 3.
Preostalu glinu spremite u originalnu ambalažu, a zatim i u zip kesicu. FIMO iglom za perlice probušite rupicu pri vrhu svakog anđelčića. Rupica mora biti nešto veća od širine satenske trakice koju ćete koristiti za kačenje, jer će se tokom sušenja blago smanjiti. Ukoliko je potrebno slikarskom četkicom dodajte još malo zlatnog praha na anđelčiće. Ostavite ornamente da se suše oko 24 sata. Ako želite da ubrzate process, u mikrotalasnu postavite čašu sa 125 mililitara vode, na staklenu podlogu položite vaše kreacije, podesite temperaturu na 600 W i pecite pet minuta. Kada se kreacije malo prohlade proverite da li su dovoljno čvrste, a ako nisu ponovite postupak pečenja u mikrotalasnoj za još pet minuta. Ostavite ornamente da se dobro ohlade.
KORAK 4.
Dok se anđelčići suše ili hlade (ako ste koristili mikrotalasnu), omekšajte pola paketića sahara gline, pa valjkom napravite pločicu debljine od oko tri milimetra. Omekšajte polovinu paketića sedef (biserno bele) gline, pa valjkom razvajajte pločicu debljine od oko tri milimetra.
KORAK 5.
Mini sekačima isecite različite oblike (srca, zvezdice, cvetiće…) od sahara i sedef (biserno bele) gline.
KORAK 6.
Probušite rupice na oblicima od polimerne gline, pa ih pecite 30 minuta u prethodno zgrejanoj rerni na 110 ° C. Nakon pečenja ostavite da se ohlade.
KORAK 7.
Na potpuno bele anđelčiće mestimično nanesite tanak sloj lepka za metalne listiće. Ostavite 15 minuta da se lepak prosuši, pa na figuricu pažljivo postavite zlatni listić. Nežno pređite slikarskom četkicom da se listić dobro slepi. Dok ovo radite sa anđelčića će se skidati višak listića (u delovima koje niste premazali lepokom). Te komadiće listića sačuvajte, jer ih možete upotrebiti u nekom drugom projektu. Ostavite oko jedan sat da se lepak osuši.
KORAK 8.
Izlakirajte sve anđelčiće, pa ih nakon sušenja postavite na satensku trakicu, dodajte po neki cvetić, srce ili zvezdicu i upotrebite da, u skladu sa vašim željama i potrebama, ukrasite dom ili kao dekoraciju za poklone.
SAVETI
* Ako ste zaboravili da napravite rupice pre očvršćavanja, satensku ili traku od organdina možete zalepiti na pozadinu anđelčića pomoću pištolja za lepljenje.
* Neprobušene oblike od polimerne gline (srca, zvezdice, cvetiće…) možete rasporediti po stolu kao dodatni ukras.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".