20. NOVOGODIŠNJIH FIMO PROJEKATA: TUTORIJAL 9

* Kliknite OVDE za prethodni tutorijal
Iako nisam ljubitelj snega ove prelepe FIMO pahulje su sastavni deo novogodišnjeg dekora u mom domu. Veoma su jednostavne za izradu, a sve što treba da uradite jeste da pratite uputstvo za deveti  od 20. novogodišnjih FIMO projekata. Ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme Tropic Trade.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Makaze
Slikarske četkice
Voda
KORAK 1.
Odštampajte šablon koji se nalazi na kraju tutorijala i prateći linije isecite ga makazama. Iz pakovanja odvojite oko polovine gline, pa je razvajajte FIMO valjkom na pločicu debljene oko 5 do 7 milimetara.
NAPOMENA: Kao radnu površinu, umesto staklene ili kreamičke pločice, pri radu sa FIMO Air Light samosušećom glinom možete koristiti drvenu dasku, ali je više nemojte upotrebljavati za pripremu hrane. Ipak, lično više volim da koristim staklenu ili keramičku podlogu, jer ih je lakše očistiti, a glina se manje lepi.
KORAK 2.
Postavite isečeni šablon na glinu, pa prateći ivice papira nožićem isecite pahulju. Pakovanje FIMO Air Light samosušeće gline od 250 grama je dovoljno za izradu tri do četiri pahulje različitih dimenzija.
KORAK 3.
Navlažite ruke vodom i premesite ostatke gline. Ponovo razvajajte pločicu debljine oko 5 milimetara i sekačem u obliku zvezdice isecite oblike.
KORAK 4.
Ostavite pahulje i zvezdice da se suše oko 24 sata. Ako želite da ubrzate process, u mikrotalasnu postavite čašu sa 125 mililitara vode, na staklenu podlogu položite vaše kreacije, podesite temperaturu na 600 W i pecite pet minuta. Kada se kreacije malo prohlade proverite da li su dovoljno čvrste, a ako nisu ponovite postupak pečenja u mikrotalasnoj za još pet minuta. Ostavite ornamente da se dobro ohlade.
KORAK 5.
Izšmirglajte pahulje da bude glatke na dodir i bez oštrih ivica.
KORAK 6.
Slikarskom četkicom na pahulje nanesite FIMO lepak za metalne listiće. Lepak nanosite u linijama tako što ćete ostavljati šire razmake između svake linije. Ostavite sa strane oko 15 minuta da se lepak malo prosuši.
KORAK 7.
Pažljivo postavite srebreni listić na pahulje i nežno pređite slikarskom četkicom da se listić dobro slepi. Dok ovo radite sa pahulja će se skidati višak listića (u delovima koje niste premazali lepokom). Te komadiće listića sačuvajte, jer ih možete upotrebiti u nekom drugom projektu. Ostavite oko jedan sat da se lepak osuši.
KORAK 8.
Kad se lepak osušio, ponovo pređite slikarskom četkicom preko pahulja da uklonite eventualni višak listića. Izlakirajte lakom za metalne listiće, ostavite da se osuši i pahulje su spremn da njima ukrasite vaš dom.
SAVET
Pahulje zajedno sa zvezdicama možete postaviti na ukrasni tanjir i tako dekorisati vaš svečani sto. Možete vezati satensku ili orgadinsku traku na pahulju i njome ukrasti jelku, zid ili vrata. Takođe, pre sušenja možete u pahulju zabosti drveni štapić, pa je kasnije iskoristiti kao ukras cvetnog aranžmana.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.