FIMO TUTORIJAL: USKRŠNJA JAJA

* CLICK for english version
Ako ste pomislili da su ovo prava jaja, žao mi je što ću da vas razočaram podatkom da su drvena. Moja porodica je mala, svega nas je troje i pritom dvoje (naša maca Zvrle i ja) ne jedu jaja, pa nemamo razloga da kuvamo i bojimo velike količine jaja. Uostalom, još je rano da počenem sa farbanjem pravih jaja. Ali, zato svi u mojoj porodici volimo da imamo lepo dekorisan praznični sto, sa raznim detaljima koje smo zajedničkim snagama izradili, a drvena jaja su za to idealna. Ukoliko ste od onih koji farbaju veće količine jaja i potrebna vam je nova ideja kako da brzo i lako uskršnja jaja pretvorite u interesantne kreacije kojima niko neće moći da odoli, predlažem vam da ne odustajete od ovog tutorijala, jer sam pri kraju posta napisala nekoliko saveta i trikova specijalno za vas.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSLATE POTREPŠTINE
Drvena jaja
Bela akrilna boja
Slikarske četkice
Posuda sa vodom
Mali selotejp
Slikarska paleta
Tanjirić
Ukrasna činija ili tanjir
Dekorativni zlatni kamenčići (opcionalno)
KORAK 1.
Postavite drveno jaje u udubljenje selotejpa. Istisnite na paletu ili tanjirić belu akrilnu boju, pa koristeći tvrdu slikarsku četkicu obojite gornju polovinu jajeta. Ostavite oko 15 do 20 minuta da se boja osuši, pa okrenite jaje i obojite njegov donji deo. Ponovo sušite oko 15 do 20 minuta. Kada se prvi sloj osušio, na isti način nanesite i drugi sloj bele boje. Ukoliko je potrebno nanesite i treći sloj boje, jer je važno da jaje bude ravnomerno i u celosti belo. Ponovite postupak sa ostalim jajima. Očistite četkicu i operite paletu ili tanjirić (ako ste njega koristili). Ostavite jaja da se dobro osuše (oko sat vremena).
KORAK 2.
Umočite prst u vodu i protrljajte po plavoj vodenoj boji. Nanesite boju na jaje. Kada primetite da se vodena boja osušila, ponovo navlažite prst, pa nastavite sa bojenjem. Nanesite plavu vodenu boju na celo jaje. Ostavite oko 10 do 15 minuta da se osuši. Za to vreme na isti način obojite preostala dva jajeta zelenom i magenta bojom. Nakon sušenja, nanesite još jedan sloj odgovarajuće boje na jaje, pa ponovo ostavite da se boja osuši. Ako želite da jaja imaju intenzivniju boju nanesite i treći sloj odgovarajuće vodene boje. Ostavite jaja da se dobro osuše (oko pola sata).
KORAK 3.
Iscepkajte jedan zlatni listić na manje komade, pa ih odložite na tanjirić. Zatim premažite magenta jaje FIMO lepkom za metalne listiće, pa ostavite u držaču (selotejp) oko pet minuta da se premaz osuši.
KORAK 4.
Veoma pažljivo da se komadići zlatnog listića ne razlete mestimično ih nanesite na jaje. Pređite mekanom suvom četkicom preko svakog komadića listića kako bi se lepo slepio i poravnao. Odložite jaje sa strane da se lepak još malo prosuši.
KORAK 5.
Ponovite postupke iz koraka 3 i 4 za zeleno i plavo jaje. Izlakirajte jaja FIMO lakom za metalne listiće na isti način na koji ste u koraku 1. nanosili belu boju. Ostavite da se lak suši oko 30 minuta, pa okrenite jaje i izlakirajte i donji deo. Ostavite jaja da se suše oko 12 sati. Nakon toga ih postavite u činiju ili na ukrasni tanjir na koji ste postavili zlatne dekorativne kamenčiće.
SAVETI, TRIKOVI I PONEKA IDEJA
* Umesto selotejpa tokom bojenja kao držač možete upotrebiti malu (rakijsku) čašu.
* U zavisnosti od proizvođača, odnosno tipa drveta koji je korišćen za izradu, pojedina drvena jaja moraćete bojiti i po tri - četiri puta kako bi bila potpuno bela. Jaja koja sam koristila premazana su sa samo dva sloja bele boje, jer su izrađena od svetlijeg drveta (bukve).
* Ako vodene boje nanosite prstom jaja će imati starinski izgled (Shabby Chic efekt), a ukoliko želite ujednačen premaz koristite mekanu slikarsku četkicu.
* Za bojenje možete upotrebiti i neku drugu boju u pakovanju Staedtler-ovih vodenih boja. Ja sam izabrala boje koje se odlično uklapaju uz moje posuđe, ali vi svakako isprobajte žutu i ljubičastu, jer i one daju prelep efekat.
* Umesto da cepate ceo zlatni listić, možete upotrebiti ostatke listića od nekog drugog projekta ili FIMO metalne pahuljice.
* Ako želite možete upotrebiti i bakarne i srebrne listiće, mada se sa zlatnima definitivno postiže najbolji efekt.
* Kreativci koji se bave dekupažom mogu primeniti tehniku opisanu u ovom tutorijalu (bojenje Staedtler vodenim bojama i ukrašavanje FIMO metalnim listićima) na druge drvene predmete.
* Parčiće FIMO metalnih listića možete staviti i na dobro skuvana i obojena kokošija, pačija i druge vrste jaja. FIMO lepak i lak za metalne listiće nisu toksični i ne mogu nagristi ljusku jajeta ili prodreti kroz nju. Nakon što ste dobro skuvali, obojili i ohladili jaja nanesite malo lepka za listiće na mesto gde želite da postavite listić, odmah stavite listić i ponovo pređite četkicom na kojoj se nalazi lepak. Ponavljajte postupak sve dok komadićima listića ne ukrasite jaje u skladu sa vašom željom. Ostavite oko sat vremena da se lepak osuši, pa premažite jaje tankim slojem ulja kako bi dobilo sjaj. Važno je samo da ne premazujete jaja uljem pre nanošenja listića.
* Ako stavljate metalne listiće na tvrdo kuvana jaja koja ćete odmah jesti, nema potrebe da ih lakirate.
* Metalne listiće možete stavljati i na praznu ljusku jajeta iz kojih ste izduvali belance i žumance, ali tada bi trebali da ih izlakirate kako biste zaštitili listiće.
* Ako pronađete sveža jaja sa potpuno belom ljuskom, nemojte ih bojiti, već ih samo dobro skuvajte i obložite komadićima zlatnog listića kako je opisano u uputstvu. Garantujem vam da će ovako dekorisana jaja izazvati mnogo pohvala.
* Tvrdo skuvana jaja sa belom ljuskom možete obojiti i tako što ćete u čašu nasuti oko decilitar vode, pa u nju dodati nekoliko kapi jestive boje (boje za kolače) u željenoj nijansi. Promešajte, pa potopite jaje (celo ili do pola, kako vam se više dopada) u obojenu vodu i ostavite oko pet do 10 minuta. Izvadite jaje iz čaše i ostavite da se osuši, pa dodajte FIMO zlatne listiće kako je opisano u tutorijalu. Jaja obojena na ovaj način imaće na sebi veoma interesantan motiv.
* Tvrdo kuvana jaja ili prazne ljuske iz kojih ste izduvali belance i žumance, takođe, možete delimično ili u celosti ukrasiti FIMO metalnim listićima. Premažite deo ili celo jaje FIMO lepkom za listiće, stavite ceo listić na jaje, pređite prstima preko listića da se dobro slepi i ostavite na kratko da se osuši. Eventualni višak listića odstranite tvrdom slikarskom četkicom.
* FIMO listići, posebno zlatni i bakarni, fantastično izgledaju na jajima obojenim lukovinom.

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.