FIMO TUTORIJAL: USKRŠNJA VAZA

Kao što sam pomenula u tutorijalu za Uskršnjeg zeku, vreme je da polako počnemo sa izradom praznične dekoracije za naše domove. Prateći ovaj tutorijal koji je pripremila kompanija Staedtler, a koje sam uz njihovo odobrenje prevela na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme TROPIC TRADE, svako može lako može da napravi ovu interesantnu vazu u obliku jajeta.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSLATE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Veća činija
Manja činija
Voda
Veći balon na naduvavanje (oko 23 cm u prečniku)
Grafitna olovka
Molerska papirna traka
Nazubljeni kuhinjski nož
Akrilne boje (bela, roza, magenta i zlatna)
Lepak za dekupaž
Salveta sa motivom ruža
Slikarska četkica
KORAK 1.
Naduvajte veći balon i vežite otvor da biste sprečili izlazak vazduha. Postavite balon (sa otvorom na dole) u manju činiju i fiksirajte ga pomoću molerske trake. Dobro izlepite balon i činiju trakom, kako biste sprečili pomeranje balona tokom daljeg rada. Zatim, u veću činiju sipajte 400 grama FIMO papir-mašea (obe kesice iz pakovanja), pa uz mešanje postepeno dodajite oko 2,4 litra hladne vode. Dobro umesite rukama da dobijete ujednačenu, nešto mekšu i glatku smesu.
KORAK 2.
Postepeno prekrijte ceo balon papir-mašeom, vodeći računa da sloj bude ravnomeran i ne previše tanak. Rad će vam biti mnogo lakši ako navlažite ruke vodom. Kada prekrijete ceo balon ostavite ga sa strane da se papir-maše dobro osuši. Najbolje je da ga sušite oko tri do četiri dana.
KORAK 3.
Nakon sušenja odlepite molersku traku sa činije. Pažljivo podignite balon, pa ga probušite iglom. Ukolite ostatke balona i molerske trake sa jajeta. Olovkom u blizini otvora jajeta iscrtajte cik-cak liniju, pa nazubljenim (rebrastim) kuhinjskim nožem pažljivo isecite višak papir-mašea prateći iscrtane linije.
KORAK 4.
Belom akrilnom bojom obojite unutrašnjost i spoljašnjost jajeta i ostavite da se dobro osuši. U međuvremenu razdvojte slojeve salvete, pa prvi sloj (onaj sa dezenom) iscepajte na duže trakice otprilike iste širine. Ivice iscepanih traka od salvete ne moraju biti ravne i precizno isečene. Po sredini jajeta u horizontalnoj liniji nanesite sloj dekupaž laka, pa pažljivo postavite trake od salvete. Vodite računa da spojevi traka od slavete ne budu suviše očigledni. Pažljivo premažite celu traku od slavete slojem dekupaž laka, pazeći da je ne pocepate. Ostavite da se osuši.
Nakon što se dekupaž lak osušio, obojite gornji deo jajeta (iznad trake slavete) roza akrilnom bojom. Nemojte razređivati boju vodom, već je koristite direktno iz tube. Četkicom pravite kružne pokrete kako biste obojili i udubljenja na jajetu. Zatim na isti način obojite donji deo jajeta (deo ispod trake do salvete) magenta akrilnom bojom. Istom bojom obojite i manji deo jajeta iznad gornje granice salvete. Ostavite da se boje osuše, pa tvrdom slikarskom četkicom nanesite na ispupčenja na jajetu zlatnu akrilnu boju. Pazite da zlatna boja ne uđe u udubljenja, već je nanosite samo na izdignuti deo površine jajeta. Nakon što se i zlatna boja osuši, izlakirajte celo jaje. Ostavite oko pola sata da se FIMO lak osuši. U jaje stavite okruglu vazu (možete upotrebiti i najobičniju teglu), u nju pažljivo sipajte vodu i stavite cveće. Vaša vaza u obliku jajeta je spremna da zadivi posetioce vašeg doma čak i onda kad nisu praznici.
NAPOMENA: Detaljnije informacije o FIMO papir-mašeu, odnosno savete koji će vam olakšati rad, pročitajte OVDE.
* This is a officially permitted Serbian translation of the 
original Staedtler tutorial made by ©creativetoday/C. Rückel

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".