FIMO TUTORIJAL: USKRŠNJI ZEKA

Često sebe ubeđujemo kako imamo dovoljno vremena da se se pripremio za praznike, a onda odjednom shvatimo da nam je preostalo svega tri dana i da nemamo kada da napravimo adekvatnu dekoraciju. Zato sam se potrudila da vas na vreme podsetim da bi trebalo što pre da počnete sa kreiranjem uskršnjih dekoracija. Prateći ovaj tutorijal koji je pripremila kompanija Staedtler, a koje sam uz njihovo odobrenje prevela na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme TROPIC TRADE, svako može lako da napravi ove prelepe zeke. Ove figurice su toliko slatke da će biti fantastičan ukas u vašem domu, recimo na balkonu uz saksije sa cvećem, čak i kada nije praznik.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Staklena ili keramička pločica
Jaje od stiropora (za velikog zeca od 200 mm visine)
Posuda sa vodom
Kuhinjski nož
Tanjir
Mala čaša (sa promerom od 3 do 4 cm)
A4 papir i makaze
Slikarske četkice
Akrilne boje (bela, crvena, roza, svetlo zelena, bež, svetlo i tamno plava)
Štapići za ražnjiće
Ukrasne trakice od organdina ili satena
Pištolj za lepljenje
KORAK 1.
Na papiru nacrtajte uši, pa isecite oblik makazama. Iz pakovanja izvadite FIMO Air glinu i rastanjite je valjkom na oko jedan centimetar. Postavite isečene šablone na glinu, pa prateći ivice papira nožićem isecite oba oblika. Preostalu pločicu gline rastanjite valjkom na oko pet milimetara, pa njome obložite jaje od stiropora. Oblaganje će biti lakše, a površina glađa ako povremeno navlažite ruke u posudi sa vodom. Potrebno je da glinom, što je ravnomernije moguće, obložite celo jaje od stiropora. Stavite jaje na tanjir kako biste lakše mogli da nastavite dalji rad, odnosno da rotirate celu konstrukciju. Slobodno blago pritisnite kako bi se donji deo jajeta izravnao i tako omogućilo samostalno stajanje kreacije.
NAPOMENA: Ako vam crtanje ušiju predstavlja problem možete odštampati šablon iz tutorijala za Tufnastog zeku. Isecite pojedinačni oblik za levo i desno uvo, pa te šablone iskoristite za izradu ušiju Uskršnjeg zeke.
KORAK 2.
Za noge i rep napravite dve veće i jednu manju loptu od FIMO Air gline. Dve veće loptice oblikujte u oval, pa ih prislonite uz dno jajeta. Zagladite spoj prstom navlaženim vodom. Okrenite tanjir sa jajetom, pa pozadi stavite manju loptu koja će biti rep. Pažljivo provucite štapiće za ražnjiće kroz uši, pa ih ubodite u jaje. Na ovaj način cela konstrukcija će dobiti na dodatnoj čvrstini. Prstom navlaženim vodom zagladite rupice na vrhu ušiju, kao i spoj ušiju i jajeta.
KORAK 3.
Alatom za modelovanje, uz postepeno okretanje tanjira, po sredini jajeta iscrtajte tanku liniju. Iscrtajte zeki usta, nos i oči. Takođe, isrctajte linije na zekinim ušima prateći njihovu konturu. Čašicom utisnite krugove po donjem delu zekinog tela. Ako želite da zeka nosi panalone sa srcima ili cvetićima, onda umesto čašice upotrebite FIMO mini sekače u odgovarajućem obliku. Ostavite zeku da se suši oko 42 sata.
KORAK 4.
Nakon sušenja obradite celu figuru sunđerastom šmirglom broj 240 iz FIMO seta za poliranje kako biste dobili potpuno glatku površinu. Čvrstom slikarskom četkicom odstranite eventualnu prašinu zaostalu na figuri nakon šmirglanja. Obojite zeku u skladu sa vašom željom. Kad se boja osuši, Lumo markerom prateći ranije napravljene linije iscrtajte zeki oči, nos i usta. Figuru premažite tankim slojem FIMO sjajnog laka i ostavite oko minimum 20 minuta da se osuši. Uz pomoć pišolja za lepljenje dodajte satensku trakicu kao kaiš ili pored zekinog uha zalepite dekorativni cvetić. Postavite zeku na željeno mesto i uživajte u pohvalama koje će vaša kreacija izazvati.
* This is a officially permitted Serbian translation of the 
original Staedtler tutorial made by ©creativetoday/C. Rückel 

2 коментара :

Dana said...

Jako su simpaticni :). Sareni, debeljuskasti zekani :).

Anya Artesania said...

Dano, drago mi je da ti se zeke dopadaju.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".