POBOLJŠANI FIMO TERMOMETAR

Koliko ste se puta opekli tokom vađenja termometra iz rerne? Ja sam odavno prestala da brojim, ali priličan broj jedva vidljivih ožiljaka krase moje ruke (posebno jagodice prstiju) kao večni podsedsetnici na trenutke nepažnje i žurbe pri vađenju termometra. Iako mi je kuhinjska rukavica uvek stajala na dohvat ruke, često sam umela da u brzini i nepromišljenosti uhvatim termometar golim rukama. Svesni ovog nedostatka jedne od najvažnijih alatki za rad sa polimernom glinom, u kompaniji Staedtler su odlučili da je poboljšaju. Tako smo u jubilarnoj 2016. godini (uz sve one poboljšane dodatke o kojima sam već pisala) dobili stari dobri termometar u novom ruhu, odnosno u silikonskom omotaču zahvaljujući kom ćemo ga bez straha od opekotina moći golim rukama vaditi iz rerne. 
Pri redizajniranju termometra stručnjaci u Staedtleru su razmišljali i o još jednoj važnoj stvari - uštedi prostora. Meni, kao i većini profesionalnih umetnika sa polimernom glinom, koja pečem i po 100 različitih perlica odjednom često se dešavalo da jednostavno nemam gde da smestim termometar. A, pečenje gline bez termometra nije dolazilo u obzir, pa sam morala taj posao da obavljam u nekoliko tura. Saslušavši naše žalopoljke u Staedtleru su odlučili da redizajniranom termometru dodaju kukicu koju je vrlo lako zakačiti za rešetke rerne. Ovo rešenje je brilijantno, jer ne samo što štedi prostor, nego omogućava da pečemo nekoliko većih predmeta odjednom, što do sada nije bio slučaj. Izmenjen je i izgled temperaturne skale, jer je dizajn celog termometra napravljen u retro stilu i izgledom podseća na predmete iz 60. godina prošlog veka, odnosno perioda kada je nastao naš voljeni FIMO.
Iako se veselim poboljšanjima, moram istaći da je stari termometar uprkos pomenutim manama i nedostacima sjajna alatka. U studiju imam čak dva FIMO termometra koja koristim godinama. Istina, nabaviću novi, poboljšani termometar, ali ove stare sigurno neću baciti, već ću ih i dalje koristiti. Čak ću iskoristiti sniženje koje je u toku da kupim još jedan stari termometar. 'Leba mi ne traži, a nikad se ne zna kad može zatrebati. :) Posebno jer stalno putujem na radionice i tada uvek nosim termometre. Često mi se dogodi da mi tokom pakovanja pre i nakon radionice termometar ispadne, pa je dobro da imam neki u rezervi. Takođe, znam i da je stari termometar, posebno sada kad je na sniženju, jeftiniji od ovog novog, pa ako želite da uštedite bilo bi dobro da i vi iskoristite tu pogodnost i nabavite ovu veoma važnu alatku. Inače, kako će proizvodnja starog termometra biti obustavljena, možda bi bilo dobro da i vi dok još možete nabavite neki za rezervu, pa da kasnije kupite ovaj novi za redovnu upotrebu.

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.