POBOLJŠANI FIMO TERMOMETAR

Koliko ste se puta opekli tokom vađenja termometra iz rerne? Ja sam odavno prestala da brojim, ali priličan broj jedva vidljivih ožiljaka krase moje ruke (posebno jagodice prstiju) kao večni podsedsetnici na trenutke nepažnje i žurbe pri vađenju termometra. Iako mi je kuhinjska rukavica uvek stajala na dohvat ruke, često sam umela da u brzini i nepromišljenosti uhvatim termometar golim rukama. Svesni ovog nedostatka jedne od najvažnijih alatki za rad sa polimernom glinom, u kompaniji Staedtler su odlučili da je poboljšaju. Tako smo u jubilarnoj 2016. godini (uz sve one poboljšane dodatke o kojima sam već pisala) dobili stari dobri termometar u novom ruhu, odnosno u silikonskom omotaču zahvaljujući kom ćemo ga bez straha od opekotina moći golim rukama vaditi iz rerne. 
Pri redizajniranju termometra stručnjaci u Staedtleru su razmišljali i o još jednoj važnoj stvari - uštedi prostora. Meni, kao i većini profesionalnih umetnika sa polimernom glinom, koja pečem i po 100 različitih perlica odjednom često se dešavalo da jednostavno nemam gde da smestim termometar. A, pečenje gline bez termometra nije dolazilo u obzir, pa sam morala taj posao da obavljam u nekoliko tura. Saslušavši naše žalopoljke u Staedtleru su odlučili da redizajniranom termometru dodaju kukicu koju je vrlo lako zakačiti za rešetke rerne. Ovo rešenje je brilijantno, jer ne samo što štedi prostor, nego omogućava da pečemo nekoliko većih predmeta odjednom, što do sada nije bio slučaj. Izmenjen je i izgled temperaturne skale, jer je dizajn celog termometra napravljen u retro stilu i izgledom podseća na predmete iz 60. godina prošlog veka, odnosno perioda kada je nastao naš voljeni FIMO.
Iako se veselim poboljšanjima, moram istaći da je stari termometar uprkos pomenutim manama i nedostacima sjajna alatka. U studiju imam čak dva FIMO termometra koja koristim godinama. Istina, nabaviću novi, poboljšani termometar, ali ove stare sigurno neću baciti, već ću ih i dalje koristiti. Čak ću iskoristiti sniženje koje je u toku da kupim još jedan stari termometar. 'Leba mi ne traži, a nikad se ne zna kad može zatrebati. :) Posebno jer stalno putujem na radionice i tada uvek nosim termometre. Često mi se dogodi da mi tokom pakovanja pre i nakon radionice termometar ispadne, pa je dobro da imam neki u rezervi. Takođe, znam i da je stari termometar, posebno sada kad je na sniženju, jeftiniji od ovog novog, pa ako želite da uštedite bilo bi dobro da i vi iskoristite tu pogodnost i nabavite ovu veoma važnu alatku. Inače, kako će proizvodnja starog termometra biti obustavljena, možda bi bilo dobro da i vi dok još možete nabavite neki za rezervu, pa da kasnije kupite ovaj novi za redovnu upotrebu.

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".