FIMO TUTORIJAL ZA DECU: ŠARENA USKRŠNJA JAJA

Ova šarena uskršnja jaja su pravi izbor za svakoga ko želi da kroz rad i igru provede kreativno vreme sa decom uoči Uskrsa. U ovom uputsvu pronaći ćete nekoliko ideja za izradu veselih i šarenih uskršnjih jaja od FIMO Kids gline. Po završetku kreativne zabave ova jaja možete okačiti na granu ili zalepiti da vise na prozoru. Najmlađi članovi vaše porodice biće ponosni na ono što su sami napravili, a svi ostali koji vide ova jaja će se oduševljavati njihovom lepotom. Ovaj tutorijal je pripremila kompanija Staedtler, a uz njihovo odobrenje prevela sam ga na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme TROPIC TRADE.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Papir za pečenje
Makaze
Činijica sa vodom
Pleh za pečenje
Ukrasne trake od organdina ili satena
OSNOVA
Za jedno jaje trebaće vam pola paketića FIMO Kids gline. Pre nego počnete da radite makazama izrežite nekoliko komada papira za pečenje. Otpakujte FIMO Kids glinu u željenoj boji, pa odvojite pola paketića. Rukama oblikujte ovalnu lopticu, pa je postavite na papir za pečenje. Pritisnite dlanom da je poravnate, pa upotrebite FIMO Kids glatki valjak da rastanjite glinu na oko 2 milimetra debljine. Tokom tanjenja gline pređite valjkom nekoliko puta po dužini i po širini kako biste dobili oblik jajeta. Ako tokom rastanjivanja dođe do deformacije oblika blago pritisnite ivice prstima dok ponovo ne dobijete oblik jajeta. Napravite nekoliko jaja u raznim bojama.
NAPOMENA: Jaja nemojte skidati sa papira za pečenje.
PRUGASTA JAJA
Za prugasti uzorak rastanjite pola bloka FIMO Kids gline u drugoj (kontarsnoj boji), pa je rastanjite na papiru za pečenje na pločicu od oko 1 do 2 mm. Plavim nožićem isecite trakice od gline. Na jedno jaje postavite trakice od gline u pravilnim razmacima. Trakice mogu biti iste ili različite širine. Od preostalih trakica napravite zmijice tako što ćete ih izvajajti između dlanova. Od zmijica možete oblikovati srce ili ih zakriviti da dobijete talase. Postavite oblike na ranije pripremljeno jaje, pa blago pritisnite prstima da se glina spoji. Višak trakica od gline isecite plavim FIMO Kids nožićem, pazeći da ne narušite oblik jajeta.  
TUFNASTA JAJA
Za tufnasto jaje plavim FIMO Kids nožićem odsecite nekoliko komadića dečje gline u različitim bojama. Od svakog komadića napravite lopticu. Postavite loptice na ranije pripremljeno jaje, pa svaku blago pritisnite prstom da ih poravnate. Ako su kuglice različite veličine i tufne će biti različite veličine, što jaje čini još interesantnijim. Višak gline isecite plavim FIMO Kids nožićem, pazeći da ne narušite oblik jajeta.
CIK-CAK TALASASTA JAJA
Uzmite zeleni FIMO Kids nožić, pa u jaje utisnite talasastu ili cik-cak ivicu
alata. Nemojte pritiskati jako da ne biste presekli jaje. Ono što želite da postignete je da u glinu utisnete talasati ili cik-cak obrazac. Ako vam se dogodi da ste presekli jaje, spojite glinu, izmesite je rukama, pa ponovite osnovni korak da ponovo napravite jajasti oblik.
CVETNA JAJA
Uzmite roler sa motivom cvetića, navlažite ga sa malo vode i pređite po dužini jajeta. Na ovaj način ćete dobiti jaje ukrašeno cvetićima. Cvetnu šaru možete utisnuti samo po sredini jajeta ili, ako želite, napravite dve do tri paralelne cvetne trake i tako ukrasite celo jaje cvetićima.
SMEŠNE JAJASTE GLAVE
Od komadića gline napravite lopticu, pa je postavite na jaje i oblikujte nos. Za oči napravite dve manje kuglice, pa ih postavite na glinu malo iznad nosa i blago pritisnite prstom da se glina spoji. Za zenice od crne FIMO Kids gline napravite male kuglice, pa ih uz blag pritiskak postavite na oči. Napravite tanju zmijicu za usta i postavite je ispod nosa. Za kosu napravite više tankih zmijica, pa od njih (dodajući jednu po jednu na jaje) formirajte željenu frizuru.
DODATNI UKRASI
Da biste dodatno išarali jaja sa talasastom i cik-cak teksturom, napravite nekoliko zmijica u kontrasnoj boji, pa ih postavite u udubljenja. Napravite i po neku tufnu, ako želite. Blago pritisnite prstom da se gline spoje. Za dodatno ukrašavanje cvetnih jaja napravite nekoliko kuglica u kontrasnoj boji, pa ih postavite u udubljenja u sredini cvetića. Blago pritisnite prstom da se gline spoje.
ZAVRŠNA OBRADA
Alatom za modelovanje probušite rupice na svim jajima. Jaja zajedno sa papirom za pečenje postavite u pleh i pecite  30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 110 ° C. Nakon pečenja ostavite da se jaja ohlade, pa pažljivo uklonite papir za pečenje. Izlakirajte jaja FIMO sjajnim lakom, pa ostavite minimum 20 minuta da se osuši. Zatim kroz rupice provucite ukrasnu trakicu. Vaša uskršnja jaja su spremna da njima dekorišete svoj dom i uveselite sve prisutne.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 коментара :

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

FLICKR

TRANSLATOR

English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

POLYMER CLAY PLANET

STUDIO ARTESANIA

STUDIO ARTESANIA
STUDIO ARTESANIA is brand name of mixed media/polymer clay artist and instructor ANDRIJANA KATAVIĆ, aka ANYA ARTESANIA. She's also the creator and curator of Polymer Clay Planet, FIMO ambassador for Serbia, and the member of the first Makin's Clay® Design Team. Her artworks have been published in a book "The Polymer Clay Artist's Guide".