FIMO TUTORIJAL: UKRASNI TANJIR

U poslednje vreme dobila sam nekoliko poruka sa pitanjem može li se na samosušeću glinu preneti željena slika, odnosno primeniti tehnika transfera kao što se to radi na polimernoj glini Na žalost, transfer tehnika nije primenjiva na samosušeću glinu, ali postoji način kako da na nju preslikate željeni motiv. Taj način je modifikacija jedne od veoma starih grnčarskih tehnika oslikavanja i glaziranja keramike koja se naziva Majolika. U ovom tutorijalu koji je pripremila kompanija Staedtler, a koji sam uz njihovo odobrenje prevela na srpski jezik zahvaljujući projektu FIMO Srbija firme TROPIC TRADE, naučićete i kako da izradite dekorativni tanjir inspirisan afričkom narodnom umetnošću.
FIMO SPISAK MATERIJALA
OSTALE POTREPŠTINE
Tanjir (od oko 27 cm u promeru)
Plastična folija
Nož
Činija sa vodom
Crna akrilna boja
Bela akrilna boja
Slikarske četkice
Keramička ili staklena pločica
Hemijska olovka
KORAK 1.
Na podlogu za rad (staklena ili keramička pločica) postavite veći komad plastične folije, pa na nju stavite (jedan pored drugog) oba pakovanja FIMO Air gline. Prekrijte glinu većim komadom plastične folije i razvajajte je FIMO valjkom na pločicu debljine od 5 do 6 milimetara.
KORAK 2.
Pažljivo premestite pločicu gline zajedno sa folijom na tanjir koji će poslužiti kao baza, to jest kalup.
KORAK 3.
Uklonite gornji sloj folije, pa glinu oblikujte prstima da poprimi konture tanjira. 
KORAK 4.
Kada dobijete željeni oblik tanjira isecite višak gline i folije.
KORAK 5.
Navlažite prste u činiji sa vodom, pa zaoblite ivice tanjira. Takođe, pređite navlaženim prstima celu površinu tanjira kako bi postala glatka.
KORAK 6.
Odštampajte prvi šablon i isecite uzorak odvojeno (vanjski deo obuhvata oba siva područja na šablonu, a unutrašnji je bez sivih delova, to jest onaj sa gekom i polukrugom u sredini), pa oba lista pozicionirajte na glinu. Hemijskom olovkom ili alatom za modelovanje uz blagi pritisak pratite linije na šablonu kako biste ih precrtali na glinu. Nemojte jako pritiskati, jer je cilj samo da označite šaru, a ne da stvorite duboka udubljenja na glini. Nakon što ste prekopirali šablon okrenite ga za 180 °, pa ponovite postupak precrtavanja. Pazite da se šablon ne pomera tokom precrtavanja.
KORAK 7.
Od ostatka gline odvojite parčence, stavite ga u činijicu, dodajte otprilike istu količinu crne akrilne boje i veoma malo vode, pa sve dobro izmešajte. Po potrebi dodajite vodu u mešavinu dok ne dobijete ujednačenu smesu otprilike gustine kao testo za palačinke.
KORAK 8.
Koristeći tanku četkicu (br. 2) prvo obojite geka u sredini tanjira prateći linije koje ste ranije precrtali sa šablona. Jednog geka obojite u crno u celosti, a kod drugog ostavite šaru po sredini neobojenu. U celosti obojite i krug u središtu tanjira. Tokom bojenja vodite računa da vam potezi četkicom budu uvek u istom pravcu, kao i da glinu ne pristiskate previše.
KORAK 9.
Oslikajte unutrašnji obrub tanjira tankom četkicom, pa zatim širom četkicom (br. 4) vanjsku ivicu tanjira. Na kraju iscrtajte uzorak po rubu tanjira prateći smernice (pravac bojenja) napisane na šablonu. Prvo počnite šrokim potezom četkice, pa blago odižite četkicu kako bi linija na početku bila deblja, a pri kraju tanja. Tokom bojenja vodite računa da vam potezi četkicom budu uvek u istom pravcu, kao i da glinu ne pristiskate previše. Kada završite oslikanjave crnom bojom operite činijicu i četkice.
KORAK 10.
Od ostatka gline odvojite parčence, stavite ga u činijicu, dodajte otprilike istu količinu bele akrilne boje i veoma malo vode, pa sve dobro izmešajte. Po potrebi dodajite vodu u mešavinu dok ne dobijete ujednačenu smesu otprilike gustine kao testo za palačinke.
KORAK 11.
Dodajte bele detalje na geka, kao i u sredini tanjira. Ostavite tanjir sa strane da se boja dobro osuši. Boja će se osušiti relativno brzo, ali za svaki slučaj je ne dirajte minimum sat vremena. Ne zaboravite da operete činijicu i četkice.
KORAK 12.
Nakon što se boja osušila prekrijte tanjir čistom krpom, pa ostavite da se suši minimum 48 sati.  
KORAK 13.
Nakon dvodnevnog sušenja pažljivo okrenite celu konstukciju. Uklonite bazni tanjir i plastičnu foliju, pa ponovo prekrijte krpom tanjir od FIMO Air gline i ostavite da se suši dodatnih 24 sata.
KORAK 14.
Nakon što se tanjir u potpunosti osušio izlakirajte ga FIMO sjajnim lakom. Ostavite oko 12 sati da se lak dobro osuši, nakon čega je vaš tanjir spreman za upotrebu.
SAVETI
* Tokom bojenja uvek nanosite samo jedan sloj mešavine boje, gline i vode. Više slojeva ove mešavine nakon sušenja na glini stvaraju čudnu teksturu koja ne izgleda lepo.
* Po želji možete koristiti i druge boje (žutu, plavu, zelenu, crvenu...). Jedino što treba da uradite jeste da boju umešate kako je opisano u koracima 7 i 10. Takođe, za izradu tanjira možete upotrebiti i belu FIMO Air Basic glinu na kojoj će boje još više doći do izražaja.
* U sredini tanjira možete precrtati samo jednog većeg geka (drugi šablon), a umesto linija možete tanjir dekorisati tačkicama ili kombinacijom oba oblika.
* Ako imate talenta za crtanje, tanjir možete oslikavati i bez korišćenja šablona. Po želji možete na već suvi tanjir grafitnom olovkom nacrtati željeni dezen, pa ga obojiti mešavinom boje, gline i vode u željenim nijansama.
* Ovaj tanjir nije pogodan za služenje hrane, jer nije preporučeno da se pere. U suštini služi isključivo kao dekoracija, ali u njemu, ipak, možete poslužiti kikiriki u ljuski, orahe u ljuski, rogač, voće sa korom (npr. nar ili narandže), bombone u omotu... Više informacija o služenju hrane u FIMO posuđu pročitajte OVDE.
* Tanjir možete koristiti i kao zidnu dekoraciju. Na pozadinu tanjira zalepite (super lepkom ili uz pomoć pištolja za lepljenje) kukicu ili trakicu za kačenje, pa nakon što se lepak osuši okačite ga na zid.
NAPOMENA: Da biste odštampali šablon kliknite na fotografiju da je uvećate. Zatim na tastaturi istovremeno pritisnite CTRL + P.
* This is a officially permitted Serbian 
translation of the original Staedtler tutorial

0 komentara:

 

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL

POLIMERNA GLINA TUTORIJAL
U ovom tutorijalu naučićete kako da samostalno napravite šolju i tanjirić od polimerne gline. Ovaj tutorijal obuhvata veoma detaljan tekstualni opis svakog pojedinačnog koraka sa 57 fotografija i pet šablona za precizno isecanje gline. Takođe, tu su i brojni saveti i trikovi koji će vam olakšati rad. Tutorijal podjednako mogu koristiti početnici i iskusniji kreativci i umetnici. Ono što ovaj projekat čini interesantnim jeste da koliko god šolja i tanjirića napravite, svaka od tih kreacija će biti jedinstvena i potpuno drugačija.

POLYMER CLAY TUTORIAL

POLYMER CLAY TUTORIAL
This tutorial will teach you how to make the cup decoration and saucer from polymer clay. This tutorial includes a very detailed textual description of each step, with 57 images and 5 templates for precise clay cutting. Also, there are many tips and tricks that will help you during your work. This tutorial is equally suitable for beginners, as well as for experienced creative people and artists. What makes this project interesting is that, no matter how many cups and saucers you make, each of these creations will be unique and completely different.

ABOUT ME

ABOUT ME
I'm Andrijana Anya Katavic, the face behind Studio Artesania. I'm a journalist by profession, chemist and historian by education and a self-taught applied artist by my own choice (read, for love of art). I have a long-standing career as journalist/editor, and I also write a blog, photograph, design and manufacture usable objects, and hold workshops to teach others how to work with polymer clay and other art materials... Since childhood I've dealt with the various forms of art, I have a lot of experience with pottery and painting, but in recent years I'm mostly focused on polymer clay.